U mnie na razie są podłączone pod podświetlenie przycisków szyb.
Też mam ELSA. Widocznie L&K to rzadkość i zapomnieli o podłączeniu podświetlenia klamek
Nigdzie w elsie nie znalazłem schematu podłączenia oświetlenia kalek. Znalazłem oświetlenie progu dla tylnych drzwi L&K ale plus z tylnych drzwi tych lampek leci do przednich słupków drzwi więc może i dla klamek też tak jest. Zrobię drut do przednich by działały równo
Tak dokładniej to plus z przednich drzwi leci do drzwi tylnych - zasilanie brane jest właśnie z pinu nr 17 w 32 pinowej kostce sterownika drzwi przednich.
Do podłączenia podświetlenia klamek prawidłowy jest schemat podświetlenia progu drzwi Jest to chyba po prostu źle przetłumaczone.
Nigdzie w elsie nie znalazłem schematu podłączenia oświetlenia kalek. Znalazłem oświetlenie progu dla tylnych drzwi L&K ale plus z tylnych drzwi tych lampek leci do przednich słupków drzwi więc może i dla klamek też tak jest. Zrobię drut do przednich by działały równo
Co to jest oświetlenie progu dla tylnych drzwi? Ktoś zaprezentuje, jak to wygląda?
Punkty 52 oraz 96 łączymy do PIN-u 17 wtyczki 32-pinowej odpowiednio drzwi kierowcy i pasażera.
Osobiście będę jeszcze szukał pinu w tylnych sterownikach poza pinem 13.
też wcześniej patrzyłem na bezpośrednie wpięcie w sterownik tylnych drzwi jak w VW. W VW podpinają się pod pin 10, ale są inne sterowniki. Ciekawe, że ja w swojej skodzie w pomocniku kodowania mam opcję iliminacji . Znalazłem tylko w swoim sterowniku + po włączeniu światetał
Również mam w pomocniku opcję podświetlenia klamek w tylnych sterownikach drzwi.
Jeśli chodzi o samo kodowanie to dodajemy 8 w podstawowym kodowaniu lub w pomocniku w Bajcie 2 zaznaczamy Bit 3 "Interior Door Handle Illumination Installed"
gradek zgadzam się, jest to sygnał 58d dlatego musiałem to sprawdzać na włączonych światłach Chodziło mi o to, że nic specjalnego się nie pojawiło na żadnym pinie sterownika tylnych drzwi po zakodowaniu w nim podświetlenia klamek. Dlatego zrobiłem zgodnie ze schematem do podświetlenia klamek, dokładnie tym samym który załączyłeś wyżej gdzie + idzie z przednich drzwi. Niektórzy wypisują że to podświetlenie powinno podtrzymywać się po wyjęciu kluczyka ale jeżeli nawet to chyba w innych wersjach sterowników,, nie wiem może w L&K są inne sterowniki i tak to działa - w zwykłej O2FL jak wiadomo jest to sygnał 58d.
greg44 w CE? A co dokładnie? Wystarczyło w sterowniku drzwi kierowcy i pasażera zakodować podświetlenie, nic w CE niestety nie widziałem odnośnie klamek także jakbyś miał info to daj znać
kamil89 nie wiem czy miernikiem sprawdzisz napięcie bez podłączenia odbiornika. Jest Tak, że po CAN są sprawdzane odbiorniki i jeśli jest to dopiero podawane jest napięcie. Musisz podłączyć diodę pod obwód i dopiero sprawdzać.
Pytanie do osób które wpięły się podświetleniem klamek w podświetlenie przycisków. Czy wywla wam jakieś błędy ?? Kupiłem oryginalne podświetlenie na wszystkie 4 klamki i chciałbym wpiąć pod podświetlenie przełącznika szyb.....
Komentarz